Wat zijn winterbanden?                                                      

Winterbanden bieden meer veiligheid op de weg tijdens winterse omstandigheden. Maar waarin verschilt een winterband van een zomerband? Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling dan een zomerband. De samenstelling is aangepast aan de weersomstandigheden. Wanneer de temperatuur daalt, wordt rubber namelijk harder. De aangepaste rubbersamenstelling van een winterband blijft flexibel tijdens winterse omstandigheden. Hierdoor profiteert u van een betere grip, comfortabeler weggedrag en optimale veiligheid. Ook het profiel van de winterband verschilt ten opzichte van de zomerband. Het profiel is voorzien van ‘lamellen’. Tijdens het rollen van de band vervormt het profiel en grijpen de lamellen zich vast op het wegdek.
 
Hoe herken ik een winterband?

Behalve aan het profiel kunt u de winterband herkennen aan een code op de zijkant van de band. Wij adviseren u banden die voorzien zijn van de M+S-aanduiding én het sneeuwvloksymbool als winterbanden te kopen. Banden dit niet met deze codering zijn uitgerust, bezitten niet per definitie minder of geen winterbandeigenschappen.

Waarom winterbanden?

Het onderwerp ’winterbanden’ is enige jaren ondergesneeuwd geweest. ’Wat moeten we in de Benelux toch met winterbanden?’ was een veelgehoorde vraag. De herfst is het seizoen waarin hevige regenbuien en vallende bladeren zorgen voor natte en gevaarlijke wegen. De belangrijkste oorzaak van auto-ongevallen tijdens de winter is de slechte voorbereiding op de typische weersomstandigheden in het najaar.

Dankzij nieuwe technologieën en grondstoffen zijn winterbanden niet alleen uitermate geschikt voor gebruik tijdens winterse omstandigheden, zoals de reis naar de wintersportgebieden, maar vooral ook in het klimaat van de Benelux. Een belangrijk pluspunt is immers niet alleen de sterk verbeterde prestaties tijdens nat weer, maar vooral ook de betere rij-eigenschappen en toegenomen veiligheid bij lagere temperaturen. Daarnaast zorgt de verminderde kans op autoschade en verlies van no-claim voor een aanzienlijke kostenbesparing. Uiteraard is de kans op persoonlijk letsel ook minder en gaan uw zomerbanden op deze manier tweemaal zo lang mee.

De nieuwe generatie winterbanden is net zo geruisloos en comfortabel als zomerbanden en ook de duurzaamheid ligt op hetzelfde niveau. Winterbanden zijn - ook in de Benelux - geen overbodige luxe. Winterbanden zijn gemaakt voor de weersomstandigheden tijdens het rijden in de herfst- en wintermaanden: lagere temperaturen, veel neerslag.

Wanneer Winterbanden?

Wij adviseren u winterbanden te monteren bij temperaturen onder 7C winterbanden te monteren. Zodra de ‘R’ in de maand zit bent u altijd veilig op weg met winterbanden. Door regen, gevallen bladeren, sneeuw en ijs kan de wegglad worden en kunt u in de slip raken. Grip op de weg is in deze tijd van het jaar van essentieel belang.

Tips
• Kouder dan 7 grd C? Stap over op winterbanden.
• Vraag uw Garagebedrijf naar de opslagmogelijkheden voor uw zomer- of winterbanden.
• Naar/door Duitsland? Rijd met geschikte banden!
• Winterbanden slijten sneller in de zomer. Verwissel daarom in het voorjaar altijd uw winterbanden. 
 
 
Misverstanden over winterbanden

1. Winterbanden zijn duur.

  • De prijzen van winterbanden lopen ongeveer gelijk aan die van zomerbanden. Terwijl uw voertuig met winterbanden rijdt, houden uw zomerbanden een "winterslaap". Zo blijven deze gespaard voor zware winteromstandigheden zodat ze meer kilometers kunnen afleggen.

2. Bij ons sneeuwt het niet (vaak), dus heb ik geen winterbanden nodig.

  • Sneeuw is niet het enige dat telt bij de keuze voor winterbanden. Al vanaf temperaturen onder 7 °C rijdt u met winterbanden veiliger.

3. Nieuwe zomerbanden zijn veilig genoeg.

  • Zomerbanden zijn ongeacht hun profieldiepte per definitie niet geschikt voor winters weer. Winterbanden bieden wegens de speciale samenstelling van het rubber ook op een glad of nat wegdek een betere grip en verhogen dus aanzienlijk de veiligheid.

4. Met winterbanden kan ik niet zo snel rijden.

  • In principe kunt u met winterbanden even snel rijden als met zomerbanden. De maximumsnelheid hangt af van het snelheidssymbool van de band. Maar hoe dan ook; pas uw snelheid altijd aan de weersomstandigheden aan.

5. Ik heb ABS en ESP, dat is voldoende

  • Zelfs de modernste en beste uitrusting laat het afweten wanneer de banden niet aan de situatie op de weg aangepast zijn.

6. Ik kan mijn zomerbanden nergens kwijt als ik winterbanden laat monteren

  • U misschien niet, maar veel dealers en bandenleveranciers bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om zomer- of winterbanden op te slaan.


7. Winterbanden zien er niet aantrekkelijk uit

  • De nieuwe generatie winterbanden kan probleemloos op aluminium velgen gemonteerd worden – en ook het profiel mag gezien worden!

Europese regelgeving

In de diverse Europese landen gelden verschillende regels voor het gebruik van winterbanden, spikes en sneeuwkettingen. In onderstaande pdf treft u een overzicht samengesteld door ons hiermee trachten we zo up to date en volledig mogelijk te zijn, doch aanvaarden we geen enkele vorm van aansprakelijkheid en verwijzen voor de juiste actuele regelgeving naar de overheden in de diverse landen. Klik hier voor een PDF overzicht

winterbanden verplicht regelgeving 2013

 

  banden omreken tabel

klik Hier voor een banden omreken tabel